czwartek, 5 kwietnia 2012

Serduszka malinowe

Serduszka malinowe
drożdżówki
 

Maślane drożdżówki niczym serce na dłoni, przepełnione słodkimi malinami, sprawią, że każda chwila z bliskimi stanie się wyjątkowa i pełna prawdziwej magii. Nawet jeśli zgubiłeś gdzieś drogę do serca swej ukochanej czy ukochanego, z nimi na pewno ją odnajdziesz.


Składniki: Opakowanie suchych drożdży, 4 łyżki ciepłej wody, szczypta cukru, 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka soli, 5 jajek, 350g miękkiego masła Lurpak Klasyczne, konfitura malinowa, 1 jajko do posmarowania drożdżówek.

Przygotowanie: W kubku wymieszać drożdże z ciepłą woda i szczyptą cukru. pozostawić na 10-15 min aż do spienienia się rozczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, cukier, sól i  jajka. Wszytko dokładnie wymieszać. Ręką wyrabiać ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne. W trzech partiach dodawać miękkie masło, pokrojone na kosteczki. Dokładnie wyrabiając. Miskę z ciastem przykryć ściereczka,  odstawić na godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ugnieść ciasto ponownie i schować do lodówki na całą noc. Ciasto wyjąc z lodówki, uformować kulę i pokroić na 16 równych części. Podsypać mąką , rozwałkować i zwijać jak na podanych zdjęciach. Drożdżówki ułożyć na pergamin do pieczenia w odstępach od siebie. posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec 10-15 minut. Ostudzić i posypać grubym perłowym cukrem.








9 komentarzy:

  1. ale ładne! i te maliny.
    zupełnie inne i nietuzinkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpisuję się pod Karmel-itką:)
    Maliny jak paznokcie - paznokcie jak maliny...
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się muszę nauczyć robić ciasto drożdżowe, specjalnie dla tych serduch:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne drożdżówki :) częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno miałam takie zrobić. Wyglądają cudsnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprytny sposób zwinięcia bułeczek :-) Piękne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Print