Ciasto marchewkowe
Carrot Cake
Ciasto Marchewkowe, to nie lada wyzwanie, kiedy robię je ze mną Kubuś, mój mały pomocnik.
Jego małe raczki dokładnie sprawdzą każdy składnik, czy aby na pewno nadaje się na ciasto.
Ale gdy w końcu przekonam go, że marchewkę tym razem lepiej utrzeć niż zjeść w całości, to efekt końcowy zachwyca jego i mnie.
Składniki: 400g mąki pszennej, 400g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cynamonu, 6 jajek, 400ml oleju, 400g drobno startej marchewki.
Przygotowanie: Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon wsypać do miski. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbijamy jajka ,wlewamy olej, wrzucamy marchewkę. Wszytko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły. Do wcześniej przygotowanej mieszanki z mąki wlewamy jajka z olejem i marchewką. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe to stały punkt programu w moim domu. Uwielbiamy je wszyscy :)) Czasem przekładam je dżemem porzeczkowym i wierzch smaruję rozpuszczoną czekoladą :)) Mniam :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo prosty przepis :) Że też jeszcze nigdy nie pokusiłam się o zrobienie takiego cuda.
OdpowiedzUsuńA ja ciagle zabieram sie sie takiego ciasta i wciąz jeszcze przede mną. Wyglada niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione - bo proste, i nie da się go zepsuć :-) No i smakuje wszystkim!
OdpowiedzUsuńna jaka forme jest to ciasto ?
OdpowiedzUsuńU mnie 30cm x 24 cm :)
UsuńPozdrawiam
A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuń