Muszle faszerowane
Składniki : 300g makaronu duże muszelki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 300g mięsa mielonego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów krojonych w puszce, 1 łyżeczka tymianku, 200g śmietany 18%, 200g śmietany 12%, 2 jajka, 100g startego sera, 2 łyżki parmezanu.
Przygotowanie : makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zeszklić czosnek z cebulą na patelni, dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, chwilę dusić, Dodać pomidory i śmietanę 18%. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem. piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Makaron napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu. Śmietanę 12% wymieszać z jajkiem, serem. Doprawić solą i pieprzem. polać makaron.Posypać parmezanem. Zapiekać 25-30 min. Posypać natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz