Prawdziwie śląski obiad
Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą.
Ślonski łobiod : rolada, modro kapusta i gumuklyjzy
polone zołzom.
Ślonski łobiod : rolada, modro kapusta i gumuklyjzy
polone zołzom.
Najpopularniejszym śląskim daniem jest połączenie
rolady śląskiej z kluskami również śląskimi oraz modrą kapustą.
Oczywiście są różne odmiany a każda gospodyni ma własną wizję ale
całość. Śląsk to ciężka praca. Z ciężką pracą w parze musi iść przecież
porządny posiłek. Kaloryczny, zapychający ale przede wszystkim - pyszny!
Głównie podawane w niedzielę, ale w dzisiejszych czasach jest to danie
również bardziej okazyjne jak i na spotkania rodzinne.
ciekawostka !
Swoją
drogą kluski śląskie dorobiły się nawet własnej legendy. Dawno temu żył
sobie chłop Konrad ze swoją żoną Agnieszką. Kobieta była znana w całej
okolicy z talentu do robienia klusek. Niestety zmarła na dżumę, a
Konradowi w oczy zaglądnęło widmo śmierci głodowej. Pewnego razu wybrał
się do Wrocławia, a że droga była męcząca to przysnął w okolicy
kościoła. We śnie ukazała mu się jego żona mówiąc mu, że daruje mu
magiczny garnek który sam się będzie napełniał kluskami ale warunek jest
taki - nie możesz zjeść do samego końca! Musi zostać na dnie jedna
kluska. Chłop po obudzeniu był bardzo głodny a przed sobą zobaczył
garnek z kluskami. Niestety nie opanował się i postanowił zjeść je
wszystkie, ale ostatnia kluska nie dała się! Uciekła z garnka na dach i
zamieniła się w kamień. Magiczny garnek już nigdy się nie napełnił.
Składniki :
- 6 plastrów mięsa wołowego,
- 200g boczku wędzonego,
- 200g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- musztarda,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- bulion. ( tak aby zakrywał mięso na 3/4 wysokości )
Mięso rozbij i posmaruj musztardą. Do miski włóż mięso mielone, pokrojony w kostkę boczek, drobno pokrojone ogórki kiszone oraz pieprz i sól. Dokładnie wyrób masę. Na każdy plaster mięsa ułóż farsz. Zawiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym. Każdą roladę posyp pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni posmaż mięso z każdej strony. Wlej bulion i duś 40 minut. Następnie garnek włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piecz pod przykryciem przez godzinę.
Składniki kluski śląskie : gumiklyjzy :
- 600g ugotowanych ziemniaków,,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Przygotowanie klusek śląskich : gumiklyjzy :
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Składniki kapusta czerwona: Modro kapusta :
- 1 mała czerwona kapusta,
- 150g - 200g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- 2-3 łyżki ocet winny.
Przygotowanie kapusty czerwonej : Modro kapusta :
Kapustę oczyść i posiekaj drobno. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Boczek pokrój i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem parę minut. Do boczku dodaj kapustę i duś parę minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem.
wygląda bardzo, bardzo apetycznie, aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na kopytka z modrą kapustą
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kopytka-z-modra-kapusta.html
pozdrawiam!
Pychotka polecam też moją roladę
Usuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/rolada-slaska.html
obiad pierwsza klasa! u nas dziś pyszne kotleciki ziemniaczane z koperkiem http://ronddel.blogspot.com/2016/10/kotleciki-ziemniaczane-z-koperkiem.html
UsuńSuper obiad!
UsuńZapraszam na dietetycznego kurczaka z brokułami i cukinią
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/10/kurczak-z-brokuem-i-cukinia.html
rolada najlepszy sposób na wołowe mięso, a ja polecam także domowe sprawdzone przepisy np. na masło ze śmietany i pysznego oscypka http://robimy-domowe-sery.blog.pl
UsuńA kaj nudelzupa?
UsuńŚwietny obiad, jutro zrobię, u mnie dziś kluski śląskie z sosem pieczarkowym http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad ślaski. Nie znałam tego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHELP!!!!!!!co to jest ZOLZA!!!!!ja tak godom na moja stara....ale luna sie nie nadaje do polewwania..
UsuńNic cikawego tym obiod jo tam wola nudle z kryjzom.
UsuńDo czerwonej kapusty w czasie wazynio dowo sie tyz jeszcze żebyczki(gozdzik)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady, chętnie się wproszę do Ciebie :) Do siebie zapraszam na łopatkę wieprzową w marynacie smażoną z brokułem i papryką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/lopatka-wieprzowa-w-marynacie-smazona-z-cukinia-brokulem-i-papryka/
Świetnie, że ktoś promuje jeszcze takie prawdziwe polskie jedzenie. U nas też sielsko, wiejsko, swojsko... po prostu - kochamy Cię Polsko :) www.zdrowiepodwierzbami.pl
OdpowiedzUsuńfenomenalne! czuję się zainspirowana! mam plan na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuńhttp://www.pilkawkuchni.pl