Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym
Składniki : ( blaszka 28 cm x 35 cm )
- 1,5 kg - 2 kg jabłek,
- cynamon,
- cukier ewentualnie do jabłek,
- 500g mąki tortowej pszennej,
- 250g masła, ( zimne )
- 4 żółtka,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, ( temperatura pokojowa )
- 4-5 łyżek cukru,
- 25g świeżych drożdży,
- cukier puder.
Przygotowanie :
Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.
wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńDokładnie :))))
OdpowiedzUsuńSuper! <3
OdpowiedzUsuńTakowej jeszcze nie piekłam:) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, choć mi jedna warstwa ciasta w szarlotce wystarczy. Plus kruszonka z pudrem :) Ach, aż mi pięknie zapachniało...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń