czwartek, 26 listopada 2015

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 


Składniki : ( blaszka 28 cm x 35 cm )

  • 1,5 kg - 2 kg jabłek,
  • cynamon,
  • cukier ewentualnie do jabłek,
  • 500g mąki tortowej pszennej,
  • 250g masła, ( zimne )
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, ( temperatura pokojowa ) 
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 25g świeżych drożdży,
  • cukier puder.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem. 




6 komentarzy:

Print