Bogracz z kluseczkami
Składniki :
- 400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4 kuleczki),
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Mięso
opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym
tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion,
dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem
przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku.
Składniki :
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- mąka do posypania
Przygotowanie :
Mąkę
przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i
rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka.
Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńMniam i wołowina nie dość, że smaczna to i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię korzystać z Pani przepisów, natomiast brakuje mi w nich pewnych szczegółów.
OdpowiedzUsuńW przypadku tego przepisu bardzo pomocne byłoby zdjęcie ciasta na kluseczki. Właśnie je robię i ciasto wydaje mi się za suche,kruszy mi się w rękach. Fajnie gdyby Pani napisała co w takim przypadku zrobić, czy dolać wody, czy może oleju...
Jestem amatorem w kuchni i nie zawsze wiem, jak sobie poradzić z takimi problemami.
A tak w ogóle uwielbiam Pani stronę z przepisami.
Pozdrawiam serdecznie
TYlko z przepisów Pani korzystam, sa konkretne, jasno napisane wiem co i jak a ponadto potrawy smaczne pozdrawiam Maja
OdpowiedzUsuń