Kandyzowana skórka z pomarańczy
Składniki :
- 5-6 szt pomarańczy,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru.
Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką oraz sparz wrzątkiem. Odkrój skórką z pomarańczy pozbawiając ją wszystkich białych części ( skórek ). Pokrój na drobną kostkę. Skórkę przełóż do rondelka. Zalej wodą i gotuj 5-6 minut. Odcedź i powtórz czynność. Do garnuszka wlej wodę ( 1/4 szklanki ) i wsyp cukier. Postaw na ogniu aż cukier się rozpuści. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Nadmiar płynu odlej. Skórkę przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij.
domowa najlepsza!też taką robię ,a zapraszam na ''pomarańczowy łańcuch na choinkę'' pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/12/pomaranczowy-ancucha-na-choinke-jak.html
Bardzo często robię taką skórkę ,super aromat;))
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych dodatków, super ;)
OdpowiedzUsuń