poniedziałek, 23 listopada 2015

Ciasteczka koperty z powidłami

Ciasteczka koperty z powidłami 


Składniki :
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 400g zimnego masła,
  • powidła lub marmolada.
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę i cukier waniliowy. Dodaj pokrojone masło. Całość nożem siekaj dolewając piwo. Szybko wyrób elastyczne ciasto.  Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 40-50 minut. Na blacie wysyp niewielką ilość mąki i rozwałkuj ciasto. Wytnij niewielkie kwadraty. Na środku ułóż powidła ( lub marmoladę ). Po przekątnej zlep ze sobą końce twaorząc koperty. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print