Ciasteczka koperty z powidłami
Składniki :
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 400g zimnego masła,
- powidła lub marmolada.
Na stolnicę wysyp mąkę i cukier waniliowy. Dodaj pokrojone masło. Całość nożem siekaj dolewając piwo. Szybko wyrób elastyczne ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 40-50 minut. Na blacie wysyp niewielką ilość mąki i rozwałkuj ciasto. Wytnij niewielkie kwadraty. Na środku ułóż powidła ( lub marmoladę ). Po przekątnej zlep ze sobą końce twaorząc koperty. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz