piątek, 6 listopada 2015

Zakręcone bułeczki z salami i żółtym serem

Zakręcone bułeczki z salami i żółtym serem 


Składniki : 

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  •  10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki,
  • salami w plastrach,
  • ser żółty w plasterkach.


Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.  Podziel ciasto na części, rozwałkuj na prostokąt. Ułóż salami i ser żółty. Ciasto zwiń w roladę i potnij nożem na mniejsze kawałki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te ślimaczki :)

    Zapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
    http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/

    OdpowiedzUsuń
  2. super patent na imprezowy kąsek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! Zrobię je chłopakowi do lunchboxa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do dodania zdjęcia po przygotowaniu na fb Anyzkowo. Pozdrawiam

      Usuń

Print