piątek, 3 listopada 2017

Buraczki tarte na zimę ( do słoika )

Buraczki tarte na zimę 
( do słoika ) 


Składniki :
  • 5 kg buraków, ( najlepiej niedużych )
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki octu, 
  • 1 łyżka soli .
Przygotowanie :

Buraki oczyść. Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości.  Ostudź. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski. Wlej ocet i wsyp cukier i ocet. Dokładnie wymieszaj. Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Burki przełóż do słoików. Mocno zakręć. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z  wody i ułóż do góry dnem.  

 

2 komentarze:

Print