Kruche rogaliki orzechowe
Składniki :
- 1 szklanka orzechów laskowych drobno posiekanych ( lub grubo zmielonych )
- 300g zimnego masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- cukier puder do posypania rogalików.
Do miski wsyp mąkę, sól i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i szybko połącz składniki. Dodaj orzechy i połącz ze sobą. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Oderwij kawałek ciasta i zroluj w dłoniach wałeczki a następnie uformuj kształt rogalika. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 12-15 minut. Ciepłe rogaliki obficie posyp cukrem pudrem.
Fajne rogaliki! Łatwy przepis
OdpowiedzUsuńCzy mogą być migdały zamiast orzechów laskowych? I czy mogą być ze skórką czy trzeba obierać?
OdpowiedzUsuń