niedziela, 19 lutego 2017

Brownie z likierem baileys

Brownie z likierem baileys


Składniki :
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 170g masła,
  • 2 jajka L,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3-4 łyżki likieru baileys,
  • szczypta sody,
  • garść orzechów włoskich.
Przygotowanie :

 W rondelku na wolnym ogniu roztop masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość się połączy. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem. Wlej likier. Do masy jajecznej wlej czekoladę. Wsyp przesianą mąkę i sodę. Wymieszaj całość. Dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Przecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.

5 komentarzy:

  1. Pychotka! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to musiało smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem, nie ma to jak dobre ciasto lub tort. Te ostatnie zamawiam z e-torty.pl, z racji tego, że cenię sobie zarówno estetyczny, wyszukany wygląd, jak i smak. Poza tym, samodzielne wykonywanie tortów to dla mnie wyższa szkoła jazdy. :) Chętnie natomiast spróbuję swoich sił w wykonaniu takiego brownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie czasami takie ciasto można robić również z likierem, ale lepiej żeby nie jadły go dzieci. Ja również bardzo chętnie robię brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż wiem, że za każdym razem wychodzi pyszne i mega czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń

Print