Kotlety mielone z wędzonym boczkiem
Składniki :
- 500g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula czerwona,
- czerstwa mała bułka,
- 1/2 szklanki mleka,
- jajko,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa do smażenia,
- 100g - 150g wędzonego boczku,
- bułka tarta.
Przygotowanie :
Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę, pokrojoną cebulę, posiekaną natkę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Ja do środka wrzucam szpinak lub buraczki, ale ta opcja z boczkiem też brzmi super!
OdpowiedzUsuń