Brownie z likierem baileys
Składniki :
- 200g gorzkiej czekolady,
- 170g masła,
- 2 jajka L,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3-4 łyżki likieru baileys,
- szczypta sody,
- garść orzechów włoskich.
W rondelku na wolnym ogniu roztop masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość się połączy. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem. Wlej likier. Do masy jajecznej wlej czekoladę. Wsyp przesianą mąkę i sodę. Wymieszaj całość. Dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Przecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńMmm, to musiało smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem, nie ma to jak dobre ciasto lub tort. Te ostatnie zamawiam z e-torty.pl, z racji tego, że cenię sobie zarówno estetyczny, wyszukany wygląd, jak i smak. Poza tym, samodzielne wykonywanie tortów to dla mnie wyższa szkoła jazdy. :) Chętnie natomiast spróbuję swoich sił w wykonaniu takiego brownie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie czasami takie ciasto można robić również z likierem, ale lepiej żeby nie jadły go dzieci. Ja również bardzo chętnie robię brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż wiem, że za każdym razem wychodzi pyszne i mega czekoladowe.
OdpowiedzUsuń