"Sernik" z jogurtów greckich
Składniki spód ciasta : ( blacha 36 cm x 22 cm )
- 1,5 szklanki mąki,
- 120g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 żółtka.
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wrzuć żółtka. Dokładnie połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i włóż do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Składniki masa jogurtowa : ( w temperaturze pokojowej )
- 3 jogurty greckie po 400g,
- 8 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki stopionego masła,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- szczypta soli.
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami jogurt. Wlej masło oraz wsyp budyń. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Połącz pianę z masą jogurtową. Ciasto wylej na podpieczony spód. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiach od piekarnika.
Czy konieczne jest podpiekanie spodu?
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo taki lubię, jest cudownie delikatny :)
OdpowiedzUsuń