Żurkowa tarta z kiełbasą,
jajkiem i papryką
Składniki tarta :
- 1,5 szklanki mąki,
- 120g ziemnego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 50ml wody.
Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
Składniki nadzienie :
- Profi zupa żurek z kiełbasą wieprzową (450g),
- 2 jajka,
- 2 białe kiełbasy parzone,
- 1/2 czerwonej papryki,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- 1 jajko L,
- 150 ml śmietany 18 %.
Do miski wlej żurek. Dodaj śmietanę i surowe jajko. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Energicznie wymieszaj.
Na podpieczony spód tart wlej żurek. Ułóż pokrojoną kiełbasę oraz jajka. Całość posyp drobno pokrojoną papryką.
Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Genialna!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń