czwartek, 11 sierpnia 2016

Żurkowa tarta z kiełbasą, jajkiem i papryką

Żurkowa tarta z kiełbasą,
 jajkiem i papryką 


Składniki tarta : 
  • 1,5 szklanki mąki, 
  • 120g ziemnego masła, 
  • 1 żółtko,
  •  1 łyżeczka soli, 
  • 50ml wody.
 Przygotowanie tarty :

 Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut. 

Składniki nadzienie :
 Przygotowanie :

Do miski wlej żurek. Dodaj śmietanę i surowe jajko. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Energicznie wymieszaj.

Na podpieczony spód tart wlej żurek. Ułóż pokrojoną kiełbasę oraz jajka. Całość posyp drobno pokrojoną papryką. 

Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.  
 

Wakacje z Profi

2 komentarze:

Print