poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Kruche rurki z puszystym nadzieniem

Kruche rurki z puszystym nadzieniem 
( wytrawne ) 

Pyszne kruche rurki faszerowane puszystym pasztetem z dodatkiem serka topionego. 
Idealnie nadają się na przekąskę czy na piknik. Koniecznie spróbujcie !


Składniki : ( około 25 szt  -  forma 10 cm )
  •  250g maki,
  • 120g zimnego masła,
  • 130g gęstej śmietany,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • czarnuszka, ( do posypania ) 
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj posiekane masło  i wlej śmietanę. Energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto włóż do zamrażarki na 10 minut.

Ciasto rozwałkuj. Wytnij podłużne paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki posmaruj roztopionym masłem. Podłużne paski nawijaj wokół foremki. Każdą rurkę posmaruj masłem i posyp czarnuszką.

Rurki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piecz 12-15 minut.

Składniki nadzienie :

Przygotowanie :

 Śmietankę przelej do miseczki i ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj pasztet i serek topiony. Dokładnie połącz składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego. Każdą rurkę nafaszeruj puszystym pasztetowym nadzieniem. Włóż do lodówki na 40 minut.  

  Wakacje z Profi 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print