Kruche rurki z puszystym nadzieniem
( wytrawne )
Pyszne kruche rurki faszerowane puszystym pasztetem z dodatkiem serka
topionego.
Idealnie nadają się na przekąskę czy na piknik. Koniecznie spróbujcie !
Idealnie nadają się na przekąskę czy na piknik. Koniecznie spróbujcie !
Składniki : ( około 25 szt - forma 10 cm )
- 250g maki,
- 120g zimnego masła,
- 130g gęstej śmietany,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- czarnuszka, ( do posypania )
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto włóż do zamrażarki na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj. Wytnij podłużne paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki posmaruj roztopionym masłem. Podłużne paski nawijaj wokół foremki. Każdą rurkę posmaruj masłem i posyp czarnuszką.
Rurki włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piecz 12-15 minut.
Składniki nadzienie :
- 1 opakowanie pasztetu Profi wielkopolskiego, www.profi.com.pl
- 80 ml śmietanki 30%,
- 100g serka topionego śmietankowego,
- sól,
- pieprz.
Śmietankę przelej do miseczki i ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj pasztet i serek topiony. Dokładnie połącz składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego. Każdą rurkę nafaszeruj puszystym pasztetowym nadzieniem. Włóż do lodówki na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz