niedziela, 7 sierpnia 2016

Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska



Składniki biszkopt : ( forma 24x24 cm)
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa  kajmakowa :
  • 350g masła, ( w temperaturze pokojowej )
  • 400g masy kajmakowej, ( w temperaturze pokojowej )
  • 250g-300g bezików,
  • 5 łyżek ajerkoniaku.
 Przygotowanie masy kajmakowej :

 Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodaj masę kajmakową i ajerkoniak. Pokrusz beziki i delikatnie połącz składniki.

Pozostałe składniki  :
  •  800ml śmietany 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. 
Przygotowanie ciasta :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i połącz składniki.

Biszkopt posmaruj dżemem. Ułóż masę kajmakową. Na górze ciasta rozsmaruj bitą śmietanę. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny. 

Ciasto posyp pokruszonymi bezami lub startą czekoladą. 


2 komentarze:

  1. Chodzi już za mną od dawna... Pięknie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś robiłam ciasteczko- wyszło super a smakuje jeszcze lepiej palce lizać polecam dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Print