Ciasto kostka alpejska
Składniki biszkopt : ( forma 24x24 cm)
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa kajmakowa :
- 350g masła, ( w temperaturze pokojowej )
- 400g masy kajmakowej, ( w temperaturze pokojowej )
- 250g-300g bezików,
- 5 łyżek ajerkoniaku.
Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodaj masę kajmakową i ajerkoniak. Pokrusz beziki i delikatnie połącz składniki.
Pozostałe składniki :
- 800ml śmietany 30%,
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i połącz składniki.
Biszkopt posmaruj dżemem. Ułóż masę kajmakową. Na górze ciasta rozsmaruj bitą śmietanę. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto posyp pokruszonymi bezami lub startą czekoladą.
Chodzi już za mną od dawna... Pięknie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńdziś robiłam ciasteczko- wyszło super a smakuje jeszcze lepiej palce lizać polecam dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń