Zakręcone bułeczki z serem i wiśniami
Składniki : ( ok 10-12 szt bułeczek )
- 500g mąki,
- 7g drożdży instant,
- 250ml ciepłego mleka,
- 100g miękkiego masła,
- 2 żółtka, ( do ciasta )
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 300g kremowego serka ( np. na twaróg, nie słodzony ),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2-3 łyzki cukru pudru,
- 1 żółtko, ( do masy serowej )
- 1 szklanka wiśni, ( lub ulubionych sezonowych owoców ).
Przygotowanie :
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem, żółtka i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut.
Do miseczki dodaj ser, żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę serową i ułóż wiśnie. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżowe bułeczki z wiśniami to jest to :) Sama też robiłam podobne i pożarłam sporą część :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo pysznie, z pewnością świetnie smakowały!
OdpowiedzUsuńTakie pyszne, a jakie proste w przygotowaniu :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPiękne, że aż kręci się w głowie :D Na pewno były pyszne.
OdpowiedzUsuń