Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Składniki naleśniki :
- 200g mąki,
- 50g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- szczypta soli.
Składniki dodatkowe :
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- olej do smażenia.
Składniki farsz :
- 300g pieczarek,
- 800g - 1 kg kapusty kiszonej,
- sól,
- pieprz,
- 2 cebule,
- kminek mielony,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie naleśniki :
Wszystkie składniki ubij na gładką masę. Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.
Przygotowanie farsz :
Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Przygotowanie krokiety :
Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej i sezamie. Smaż na złoty kolor.
....czyli pyszne krokiety :)
OdpowiedzUsuńJedno z tych niby zwykłych dań, które mi się jakoś tak świątecznie kojarzą. Co nie znaczy, że nie zjadam częściej :-)
OdpowiedzUsuńIle krokietów wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości patelni na jakiej będziesz smażyć nalesniki
OdpowiedzUsuń