czwartek, 22 października 2015

Paróweczki w cieście

Paróweczki w cieście


Składniki: 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 dag drożdży,
  •  łyżeczka soli, 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 2/3 szklanki wody, 
  • 8 małych kiełbasek lub parówek, 
  • 1 rozbełtane jajko,
  • sezam do posypania.

Przygotowanie :
 
 Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszany oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkujemy na cienki płat i owijamy nim kiełbaski. Smarujemy górę rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 15 min w temperaturze 200 stopni.

3 komentarze:

  1. No i przydałby się piekarnik. Szybki, smaczny posiłek :) I na pewno nieco zdrowszy niż te gotowe hotdogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Merhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne Ci wyszły. Równiutkie.

    OdpowiedzUsuń

Print