poniedziałek, 12 października 2015

Rolada chlebowa z szynką i serem

Rolada chlebowa z szynką i serem 


Składniki :
  • 650g mąki pszennej,
  • 10g suszonych drożdży instant,
  • 350ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • około 8-10 szt plasterków ulubionej wędliny,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • kremowy serek topiony, 
  • 1 rozbełtane jajko,
  • sezam,
  • rozmaryn.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlej wodę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środku ułóż żółty ser. Następnie szynkę i rozsmaruj kremowy serek śmietankowy. Zwiń w roladkę i odstaw na 30 minut.

Roladę posmaruj jajkiem i posyp rozmarynem i sezamem.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.


3 komentarze:

Print