Rolada chlebowa z szynką i serem
Składniki :
- 650g mąki pszennej,
- 10g suszonych drożdży instant,
- 350ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- około 8-10 szt plasterków ulubionej wędliny,
- 4 plasterki żółtego sera,
- kremowy serek topiony,
- 1 rozbełtane jajko,
- sezam,
- rozmaryn.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlej wodę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środku ułóż żółty ser. Następnie szynkę i rozsmaruj kremowy serek śmietankowy. Zwiń w roladkę i odstaw na 30 minut.
Roladę posmaruj jajkiem i posyp rozmarynem i sezamem.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlej wodę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środku ułóż żółty ser. Następnie szynkę i rozsmaruj kremowy serek śmietankowy. Zwiń w roladkę i odstaw na 30 minut.
Roladę posmaruj jajkiem i posyp rozmarynem i sezamem.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nigdy nie jadłam takiej rolady :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i takie oryginalne;)
OdpowiedzUsuń