wtorek, 1 listopada 2022

Jesienna pizza z gruszką i kozim serem

 Jesienna pizza z gruszką i kozim serem



 Ta pizza to coś wyjątkowego dla pasjonatów smaku !

Z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem koziego sera,
słodkiej gruszki, chrupiącego słonecznika i świeżej oliwy. Po prostu kwintesencja smaku!

Składniki :

  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Przygotowanie :

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki.
Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.

Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże.
Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto.

Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczką na 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.

Składniki :
  • 4-6 dojrzałe gruszki
  • 50g ulubionego sera pleśniowego
  • świeży tymianek
  • starty parmezan
  • ziarna słonecznika lub ulubione orzechy
  • oliwa 
  • 100g śmietany 180%
  • 50g koziego sera

Śmietanę połącz z serem.
Rozsmaruj sos na spodzie pizzy. Gruszki potnij w paseczki i ułóż na spodzie pizzy obok siebie.
Pizzę posyp rozgniecionym w palcach serem pleśniowym oraz słonecznikiem.

Pizzę Włóż do nagrzanego piekarnika do temp 220 stopni i piecz przez 15 minut.
Gorącą pizzę posyp świeżymi ziołami, posyp parmezanem oraz polej oliwą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print