Bułeczki cynamonowe z imbirem
Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 40g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklaki mleka,
- 100g miękkiego masła,
- 2 jajka.
Do rondelka wlej mleko i pogrzej. Dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 1/2 szklaki mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej rozbełtane jajka, rozczyn z drożdży oraz dodaj pokrojone na kawałki masło. Ugnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Składniki nadzienie :
- 3 łyżki cynamonu,
- 1 łyżka imbiru,
- 150g masła,
- 4-5 łyżek cukru.
Cukier rozpuść. Dodaj cukier, imbir i cynamon. Wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę cynamonową. Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Bardzo ładnie wyglądają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMi też się podobają takie bułeczki cynamonowe.
UsuńHa szépen megkérnélek, megírnád a csésze űrtartalma mekkora ? Köszönöm szépen.
OdpowiedzUsuńA csésze 250 ml
UsuńPiekę je, ale nie dodaje imbiru
OdpowiedzUsuńWspaniele wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Również piekę bez imbiru
OdpowiedzUsuń