Różowa tarta z kaszy jaglanej
z warzywami i fetą
Różowa tarta z kaszy jaglanej z warzywami i fetą jest świetną propozycją na obiad, kolacje czy lunch do pracy. Pyszna i zdrowa z mnóstwem warzyw. Doskonały smak dania dopełnia Vegeta Natur https://www.vegeta.pl/pl/ - wyśmienity dobór warzyw i przypraw ! Koniecznie musicie spróbować tego dania !
Składniki :
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2 małe buraki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka przyprawy Vegeta natur,
- pieprz.
Przygotowanie :
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę. Kaszę przełóż do miski. Dodaj cebulę i stare buraki na tarce o małych oczkach. Wbij jajka i wsyp Vegetę oraz pieprz. Wymieszaj składniki.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp kaszę i wygładź całość za pomocą łyżki. Spód tarty włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury i piecz przez 10 minut.
Składniki nadzienie :
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1/2 małego brokuła,
- 1 mała cukinia,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 opakowania sera fety,
- 350ml śmietanki,
- 3 jajka,
- 1 łyżka Vegety Natur.
Brokuła podziel na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć różyczki brokuła. Gotuj 1-2 minuty. Odcedź.
Pomidorki, cukinię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę wymieszaj z jajkami oraz Vegetą.
Masę jajeczną wylej na podpieczony spód tarty. Ułóż warzywa. Całość posyp serem feta.
Tartę piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Wow, uwielbiam tarty z warzywami, ale nigdy nie wpadłabym na pomysł, aby spód zrobić z kaszy jaglanej :O, aż jestem ciekawa jaki bedzie miała smak
OdpowiedzUsuń