Imbirowa szarlotka
Składniki : ( blacha 24cmx24cm )
- 200g mąki pszennej,
- 100g mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki imbiru,
- 1 żółtko,
- 60g cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 150g masła,
- jabłka prażone.
Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz imbir. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz żółtko i śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część rozwałkuj drugą włóż do lodówki na 20 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód przez 15-20 minut. Wyciągnij podpieczony spód i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na górę jabłek. Możesz również wyciąć wzroki z foremek do ciasteczek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.
Ależ apetyczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje! Podkradam kawałeczek ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak, prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuń