Kabanosy w cieście z sezamem
Składniki :
- 2 szklanki mąki,
- 6 łyżek oleju,
- 20g świeżych drożdży,
- 2/3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- sezam do posypania,
- kabanosy,
- jajko do posmarowania ciasta.
Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.
Wyrób elastyczne ciasto. Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkuj potnij na paski szerokości kabanosów. Każdą kiełbaskę owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto natnij ostrym nożem i posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Świetna przekąska:) ... lubię kabanosy:)
OdpowiedzUsuń