Puszyste ciasto z owocami
Składniki :
- truskawki, maliny lub ulubione owoce,
- 2,5 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :
Przygotuj
2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na
sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając
miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym
strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek.
Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do
pieczenia. Górę ciasta posyp owocami. Piecz w nagrzanym piekarniku
przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Hej, zastanawiam się, czy mogę na wierzch ciasta pod owocami dodać budyń? Mam wieeeelką ochotę na takie ciasto ze śliwkami i budyniem. :) Iga
OdpowiedzUsuńCiasta z truskawkami nie piekłam jeszcze, ale spodobał mi się Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puchate ciasta :)
OdpowiedzUsuńAnyżkowo nominowałam Cię do Liebster Blog
OdpowiedzUsuńAward.
Szczegóły na http://madebymomandson.pl/wp/przywitanie/nominacja-do-liebster-blog-award/
Mam nadzieję, że zechcesz się przyłączyć.