Gnocchi w sosie kurkowym
Sezon na grzyby trwa w pełni.
Więc korzystajmy z tego co świeże i niezwykle aromatyczne.
Gnocchi z kurkami to jedno z najlepszych dań.
Składniki sos: kurki świeże 200g, 1 cebula, 200g śmietany 18%, 2 łyżki masła, parmezan tarty 1 garść, sól, pieprz.
Składniki gnocchi : 1 kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól
Przygotowanie gnocchi : Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut.
Przygotowanie sos
: Kurki dokładnie
oczyść. Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś
około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan.
Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i
pieprzem. Połącz sos z gnocchi.
Super przepis !!
OdpowiedzUsuńach powinnam już spać, a teraz zgłodniałam:P
OdpowiedzUsuńOd dawna mam ochotę na gnocchi albo kopytka, ale nie mogę się zebrać, żeby je zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gnocchi pod każdą postacią, a tym bardziej z kurkami :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dzisiaj byłam na grzybach..
OdpowiedzUsuńale znalazłam tylko chyba z 10 maślaków:)
No nic..
A Gnocchi nigdy nie jadłam:(
Proste klasyczne dania są najlepsze! Wygląda i wiem, że smakuje cudownie :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam Twoje danie od razu pomyślałam, że zrobię to dziś na obiad! Wygląda super!
OdpowiedzUsuń