Ciasto dwukolorowe
z wiśniami
Puszyste i bardzo proste do zrobienia.
Polecam jako weekendowe ciasto.
Składniki : 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, wiśnie drylowane.
Przygotowanie : Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Ubij na puszystą masę. Partami dodaj mąkę i mleko ciągle miksując. Wsyp proszek do pieczenia i wlej olej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Do drugiej części dodaj kakao i połącz składniki. Wylej na jasne ciasto. Ułóż wiśnie. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
szkoda ze mi nigdy nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńTo ciasto wychodzi :)
UsuńPolecam spróbowac :)
mmm poemat ;D
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam go piec, ale teraz mam ochotę... Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są proste ciasta :)
UsuńPerfekcyjne! Wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jest faktycznie tak puszyste jak piszesz to istna poezja <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta "krówki" mm i jeszcze z wiśniami!
OdpowiedzUsuńWiśnie lubią kakao tak wynika z mych wnikliwych obserwacji na linii serwowanie - czas znikania w paszczach, tylko, że czasem nie mam ochoty na przyciężkie ciasto z kakao. A tu proszę a tu opcja gdzie wilk syty i owca cała lekko a jednak z odrobiną kakao brawo! pozdrawiam kamila
OdpowiedzUsuńdla każdego coś pysznego :)
UsuńWygląda pysznie. Zjadłabym kawałek takiego;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńOO muszę spróbować kiedyś ucierane ciasta:)
OdpowiedzUsuńMama mnie trochę nastraszyła ,że nie zawsze się udają dlatego zawsze się boje ,że mi nie wyjdzie:D
udają , udają jak widac :)
UsuńNajlepsze! Robiłam takie samo :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje! Oj zjadłabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, uwielbiam wiśnie w ciastach
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Chętnie wypróbujemy! wygląda pięknie :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńO matko ależ piękne! Faktycznie wygląda jak taka puszysta dwukolorowa chmurka :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbowac :)
UsuńDwukolorowe ciasta są najlepsze, a jeszcze z dodatkiem owoców :-)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszkę?
OdpowiedzUsuńU mnie 30cm x 24 cm :)
UsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjak mozna to wydrukowac???
OdpowiedzUsuńDlaczego nie podajesz źródła, skoro czerpiesz przepisy z bardzo popularnego źródła jakim jest gazeta, autor tego przepisu nie byłby zadowolony
OdpowiedzUsuńAle jakiego żródła ?
UsuńZupełnie nie wiem o co chodzi i z jakiej gazety jest przepis.
jest to przepis na zwykle ucierane ciasto z dodatkiem kakao
Miało być "fale dunaju" ale za wysokie mi wyrosło.
Skoro inne Twoje przepisy na blogu są sciągnięte z popularnych gazet to i ten też, gazete już wyrzuciłam, bo ciasto mi nie smakowało ,ale je robiłam to wiem i nawet nazywało się łudząco podobnie. No chyba że wydawcy gazet kradną Twoje pomysły...
OdpowiedzUsuńNie spadnie Ci chyba korona z głowy jak napiszesz, że przepis jest z gazety
Usuńhttps://www.google.pl/search?hl=pl&tok=NcHhoBmZE4VMC_Hoq2Nceg&cp=9&gs_id=c6&xhr=t&q=ciasto+fale+dunaju&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1366&bih=679&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=THFfUOL9HI7ZsgajyoHoCg
Usuńczyli wszystkie te przepisy sa wyciągnięte z gazet albo z konkretnego "tego" wycinka który wyrzuciłaś.
Jeżeli przepisy są inspirowane z innych blogów to zawsze daję link.
Może te ciasto jest bardzo popularne i może nie skopiowałaś go z gazety, ale bardzo smietankowy sernik na zimno jest w identycznych proporcjach i wykonaniu w gazecie Kobieta i Życie
UsuńNie będę Ci podawała kolejnych linków bo to jest bezsensu.
UsuńAle przynajmniej masz niezła zabawę w detektywa :D
Nie potrzebuje zadnych linków a Twoj blog powinien byc gdzies zgłoszony za liczne plagiaty
UsuńTakie cisto piekłam zanim pokazały się przepisy w czasopismach. W czasach kiedy było ciężko o niektóre produkty moja mama właśnie piekła ciasto z olejem, babcia też. Przepis mam z zeszytu babci z lat 60-tych. Nie piszcie głupot o ściąganiu. W różnych rodzinach piekło się przeróżne ciasta. Mnie w latach 80-tych pewna kucharka nauczyła ciast, które są obecnie modne i gdybym opublikowała przepis tez by napisali, że ściągnięty ? Cieszę, że są strony z przepisami, chętnie je po swojemu modyfikuję nieraz. Przestańcie się czepiać skoro sami nie umiecie a tu macie przepis!!! Nie musicie korzystać ze stron tej pani KUPUJCIE CZASOPISMA A TU NIE ZAGLĄDAJCIE JAK COŚ NIE ODPOWIADA.
Usuńwłaśnie siedzi w piekarniku, tylko nie wie czemu ciasto było bardzo gęste tak że ledwo dało się rozsmarować na papierze do pieczenia i ciężko było na jasne wyłożyć ciemne, bo się kleiło jedno do drugiego, a z racji tego że było bardzo gęste nie dało się go wylać - tylko rozsmarować - może coś zrobiłam nie tak - zobaczymy jak się upiecze, co to wyjdzie :) ...... właśnie wyciągnęłam z piekarnika - urosło ładnie, tylko nie jest takie równe jak to Twoje, i pewnie z racji konsystencji przed pieczeniem, wiśnie się nie zatopiły tylko są na górze :) - może to i lepiej, bo od razu widać że w 2 są pestki (mam takie domowej roboty wisienki w syropie tak że niespodzianki się trafiają ). Pachnie przepysznie i takie pewnie będzie, choć może będzie bardziej zbite niż Twoje - zastanawiam isę co nie tak zrobiłam, że takie gęste mi wyszło - masz może pomysł? ewentualnie czego dodać więcej gdy sytuacja się powtórzy - mleka? z góry dziękuję za radę :) a co do tego że Ciasto jest z gazety - to tak faktycznie - było w gazecie "przyślij przepis" i z tej gazety piekłam - ale nik autorki to "anyżkowo" więc od razu skojarzyłam z Twoim blogiem i wyszukałam je żeby poczytać komentarze :) a i zdjęcie autorki przepisu było łudząco podobne do Twojego awataru więc albo masz siostrę bliźniaczkę albo ktoś się pod Ciebie podszywa, a Pani Paulina niech nie zaśmieca komentarzy pod przepisem głupotami, bo ciężko potem odnaleźć istotne informacje!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńPrzepraszam że tak późno odpisuje. Rzeczywiście mój przepis był w miesięczniku Przyślij przepis jak również na okładce magazynu Hity Kulinarne.
A co do przepisu to może ominęła Pani jakiś 'mokry" składnik lub po prostu mąka mocno wchłonęła wilgoć. Również może być przyczyną wielkość jajek, ja zawsze używam L. Często piekę to ciasto dla małego z różnymi owocami i nie było problemu.
Pozdrawiam, Ewelina
mi takze nie wyszlo:( a taka mialam ochote bo wyglada cudnie...ale jak dla mnie to ciasto bylo za geste z tych skladnikow i ich ilosci...dodawalam troszke wiecej mleka bo mi mikser odmowil posluszenstwa przy tak gestym ciescie ...no i niestety dalej bylo geste wiec pomyslalam ze moze takie ma byc i juz zostawilam niestety nie wyroslo ...zakalec
OdpowiedzUsuńBardzo szybki przepis. Nie ma co Nic tylko upiec w taki upał :) Zasiąść ze znajomymi w ogródku i odpocząć.
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy, faktycznie jest bardzo smaczne i ładnie wyrasta :-)
OdpowiedzUsuńRaz mi wyszedł cienki zakalec, ale to chyba dlatego,że dałam za dużo wiśni. Teraz boje się je piec :-D