Stir fry z kurczakiem i warzywami
Pyszne i bardzo aromatyczne danie które przygotujesz w parę chwil.
Stir fry to metoda przygotowania dania która polega na smażeniu są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszania składników. Dania przygotowywane tą metodą są lekkie i zdrowe. Uwielbiam ten sposób przyrządzania jedzenia! Pozwala na wyczarowanie smakowitych dań w mgnieniu oka. Potrawy te, zawsze się udają za każdym razem.
Stir fry to metoda przygotowania dania która polega na smażeniu są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszania składników. Dania przygotowywane tą metodą są lekkie i zdrowe. Uwielbiam ten sposób przyrządzania jedzenia! Pozwala na wyczarowanie smakowitych dań w mgnieniu oka. Potrawy te, zawsze się udają za każdym razem.
Składniki :
- 2 filety z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 brokuł,
- 1 papryka zielona,
- garść grzybów mun,
- 2 łyżeczki papryka ostra,
- 1 łyżeczka czosnek granulowany,
- 1 łyżeczka imbir mielony,
- makaron wonton,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- garść orzechów pekan,
- sezam,
- sos sojowy 8 łyżek.
Mięso pokrój na paseczki. Przełóż do miski. Wlej sos sojowy (3 łyżki) i wsyp imbir , paprykę oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj całość. Mięso włóż do lodówki na 2 godziny.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut.
W wysokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż parę minut. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Brokuły podziel na różyczki. Do podsmażonego mięsa wrzuć warzywa. Smaż 10 - 15 minut często mieszając. Dodaj orzeszki oraz 4-5 łyżek sosu sojowego.
Danie podawaj y makaronem i posyp sezamem.
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuńMam takie samo zdanie:) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń