Chrupiące gofry na mące kukurydzianej
Składniki :
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 3/4 szklanki maślanki,
- 2 jajka L,
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 80g roztopionego masła.
Do miski wlej maślankę. Wbij jajka, wlej masło i wsyp cukier. Dokładnie zmiksuj. Wsyp mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 4-5 minut.
Gofry ostudź na kratce.
właśnie wczoraj wieczorem myślałam o dobrych gofrach. Chyba wykorzystam Twoją wersję kukurydzianą jako bazę pod wytrawną propozycję :)
OdpowiedzUsuńjutro robię ! akurat mam zapas mąki kukurydzianej i nie wiedziałm co z niej zrobić :)
OdpowiedzUsuńIle wyszlo Pani sztuk z tego przepisu? Mam dzisiaj w planie robic gofry i nie wiem jakich uzyc proporcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ela
Witam serdecznie. Około 6-7 sztuk
Usuń