sobota, 23 stycznia 2016

Sernik na spodzie murzynka

Sernik na spodzie murzynka 


Składniki murzynek : ( blaszka 24x24cm)
  • 250g masła, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1/2 szklanki wody,
  •  3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.



Przygotowanie : 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dokładnie zmiksować na jednolita masę. Z białek ubić pianę , dodawać porcjami do masy , delikatnie wymieszać.
Ciasto wylej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki sernik :
  •   500g twarogu na sernik,
  • 4 jajka,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.
 Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę.  Żółtka wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Partiami dodaj ser i budyń. Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie połącz składniki.

 Masę wylej na murzynka. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do   170 stopni i piecz przez godzinę.



6 komentarzy:

  1. Bardzo ładny, smakowity serniczek. :) Lubię na spodzie brownies, na spodzie murzynka nie robiłam, ale na pewno podobnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam, ściśle wg przepisu i... warstwa sera wyszła mi dwa razy cieńsza niż ta murzynkowa. Na pewno przepis jest tylko na 500 g sera? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A budyń dodać w proszku czy wcześniej go zrobić wg przepisu na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń

Print