Sernik czekoladowy - dwukolorowy
Bardzo czekoladowy sernik !
Dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Składniki spód :
- 100g masła
- 140 g mąki
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki włóż do miski i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 50-60 minut.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki sernik :
- 5 żółtek
- 120 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1,2 kg twarogu mielonego na sernik
- 100 ml mleka
- 100 g czarnej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 150g gorzkiej czekolady ( do polania sernika)
Żółtka z cukrem utrzyj na puszystą masę. Stopniowo nie przerywając miksowania dodawaj ser i mleko. Na koniec wsyp budyń. Dokładnie połącz składniki. Masę serową podziel na 2 części w dwóch osobnych miskach. Do jednej delikatnie wlej stopioną biała czekoladę a do drugiej ciemną. Wymieszaj składniki.
Na podpieczony spód wlej białą masę serową. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie na podpieczoną białą masę serową wlej bardzo delikatnie resztę masy. (najlepiej nakładaj łyżką stołową). Ponownie włóż sernik do piekarnika i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik ostudź w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach.
Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Górę sernika polej rozpuszczoną czekoladą.
Bardzo fajny pomysł. Zdecydowanie coś dla fanów serników. :)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle cudowny serniczek:):) Och, aż się rozmarzyłam;):)
OdpowiedzUsuńGenialny! <3
OdpowiedzUsuńPycha l;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się mega-smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Smakowite warstwy. :)
OdpowiedzUsuńKolejna wariacja na temat sernika, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń