wtorek, 17 stycznia 2017

Gulasz z dzika z morelami i wędzoną śliwką

Gulasz z dzika z morelami i wędzoną śliwką 


Składniki :
  • 600 g mięsa z dzika,
  •  2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  •  1 łyżeczka jałowca, 
  • 2 gałązki rozmarynu,
  •  4 suszone morele,
  • 6 szt wędzonych śliwek,,
  •  bulion,
  •  2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, ,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 łyżki mąki,
  • bulion.

Przygotowanie : 
 
  Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. wrzuć morele i śliwki. Wlej bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez  godzinę. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. 


 

4 komentarze:

Print