Gulasz z dzika z morelami i wędzoną śliwką
Składniki :
- 600 g mięsa z dzika,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 łyżeczka jałowca,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 suszone morele,
- 6 szt wędzonych śliwek,,
- bulion,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego, ,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki mąki,
- bulion.
Przygotowanie :
Mięso
opłukaj i pokrój na
mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z
dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż
pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Pod koniec wrzuć przeciśnięty
przez
praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem.
Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. wrzuć morele i śliwki. Wlej
bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Pod koniec
wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i
pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu
aż sos lekko zgęstnieje.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dzika, więc muszę wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńMega apetyczne danie. Wspaniale wygląda. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMega apetyczne danie. Wspaniale wygląda. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń