czwartek, 3 stycznia 2013

Pulpeciki faszerowane pieczarkami

Pulpeciki faszerowane pieczarkami

Pysznie nadziane pulpeciki.
Dzieci je uwielbiają.
Możesz je podać z ryżem lub z ziemniakami.

Składniki : 500g mielonego mięsa wieprzowego, 200g pieczarek, cebula, czerstwa mała bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, 1 łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz, oliwa do smażenia, 2 łyżki masła

Przygotowanie : Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Do rondla wrzuć starte na tarce pieczarki i pokrojoną cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Ostudź. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę farszu i uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki). Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Składniki sos : 2 łyżki masła , 150g pieczarek, 1 cebula, bulion,2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie sos : Pieczarki i cebulę pokrój.  Na patelni stop masło dodaj pieczarki, cebulę i na wolnym ogniu duś 5-8minut. Dodaj bulion i ponownie duś co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Dodatkowe składniki : 100g startego sera.

Przygotowanie pulpetów : Do naczynia żaroodpornego wlej sos pieczarkowy. Na górę ułóż pulpeciki i posyp żółtym serem. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.

10 komentarzy:

  1. wiesz, że moja Babcia robi podobnie?
    tylko, że nie zapieka pod serem.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpeciki pycha! Narobiłas mi apetytu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpeciki z pieczarkami PYCHOTKA:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przed chwilą jadłam zawijańce z pieczarkami, ale Twoje kotleciki też bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pamietam kiedy korzystałam z mielonego...Zamarzyłam o pulpecikach.Ach ta moja dieta psia kostka....:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy pulpety byłyby dobre na następny dzień? Gdyby usmażyć je jednego dnia, a potem drugiego zapiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,
      Oczywiście , będą dobre na następny dzień. Tylko nie zapomnij włoży je do lodówki.

      Pozdrawiam, Ewelina.

      Usuń

Print