Rumowe racuchy z rodzynkami
Puszyste racuchy z aromatycznymi jabłkami.
Są świetne na szybki obiad.
Składniki
: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, cukier, olej do smażenia, 2 jabłka, 5 łyżek rumy, 50g rodzynek, sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie
: Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10minut. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wlej rum i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut.
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj
partia mi mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość
delikatnie wymieszaj. Jabłka wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.
1 w nocy a ja mam ochotę na takiego racuszka:-), cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńMniam, smakowitości:)
OdpowiedzUsuńDodatek rumu bardzo mi się podoba, chciałabym spróbować takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńJabłka lubię pod każdą inną postacią niż w tej standardowej ;) Jednak ta wersja racuszkowa jest zdecydowanie moją ulubioną.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Mniam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, jak dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńMmm pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, ale u mnie z podanych proporcji ciasto wyszło za gęste więc dodałam trochę mleka :)
OdpowiedzUsuń