Pulchne pączki
Tłusty czwartek tuż, tuż...
Smażymy pączki !
Składniki : 1 kg mąki, 100g drożdży, 10 żółtek, 200g cukru, 1,5 szklanki mleka, kieliszek wódki, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania, ulubiona konfitura.
Przygotowanie : Drożdże wrzuć do kubeczka. Wsyp 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzyj i pozostaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj partiami mąkę oraz ciepłe mleko. Nie przerywając miksowania. Na koniec wlej rozczyn i wódkę. Wyrób bardzo dokładnie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, około 50-60 minut. Ciasto podziel na 4 części. Uformuj wałek i podziel nożem na mniejsze placuszki. Lekko rozwałkuj, ułóż konfiturę i uformuj pączki. Układaj pączki obok siebie na stolnicy posypanej mąką aby wyrosły. Smaż pączki w rozgrzanym tłuszczu z dwóch storn na złoty kolor. Gorące oprósz cukrem pudrem.
Rada mojej babci : Aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia pączków, należy wrzucić do niego plasterek obranego ziemniaka. Należy go zmieniać co jakiś czas na świeży.
Oh poczęstuj mnie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :P
Usuńpiękne !!!!!
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńwow, wow! wyglądają idealnie :]
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie;)
OdpowiedzUsuńHummmm...ces beignet ont l'air délicieux une vrai tentation.
OdpowiedzUsuńBjs
ale pyszne i rzeczywiście bardzo puszyste te pączki Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńTroszkę długo mi rosły za drugim razem bo poszłam na zakupy :D
UsuńCzas goni. Trzeba wkrótce smażyć pączusie :)
OdpowiedzUsuńWitam, mogę wiedzieć skąd są deski widoczne na fotkach? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDeski mam pozbierane z pracy kiedy był remont. np. kawałek starych drzwi lub kawałek palety :)
UsuńPączek idealny:-)
OdpowiedzUsuńPiękne pączki z idealną obwódką:)
OdpowiedzUsuńAle pieknie wyrosniete! Ach az bym porwala jednego... albo dwa:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam pączki. Mógłbym jej jeść bez przerwy:)
OdpowiedzUsuńAle piękne! szkoda, że takie kaloryczne... ;)
OdpowiedzUsuń