sobota, 2 lutego 2013

Pulchne pączki

Pulchne pączki

Tłusty czwartek tuż, tuż...
Smażymy pączki !

Składniki : 1 kg mąki, 100g drożdży, 10 żółtek, 200g cukru, 1,5 szklanki mleka, kieliszek wódki, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania, ulubiona konfitura.

Przygotowanie : Drożdże wrzuć do kubeczka. Wsyp 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzyj i pozostaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj partiami mąkę oraz ciepłe mleko. Nie przerywając miksowania. Na koniec wlej rozczyn i wódkę. Wyrób bardzo dokładnie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, około 50-60 minut. Ciasto podziel na 4 części. Uformuj wałek i podziel nożem na mniejsze placuszki. Lekko rozwałkuj, ułóż konfiturę i uformuj pączki. Układaj pączki obok siebie na stolnicy posypanej mąką aby wyrosły. Smaż pączki w rozgrzanym tłuszczu z dwóch storn na złoty kolor. Gorące oprósz cukrem pudrem. 

Rada mojej babci : Aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia pączków, należy wrzucić do niego  plasterek obranego ziemniaka. Należy go zmieniać co jakiś czas na świeży. 



17 komentarzy:

  1. wow, wow! wyglądają idealnie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummmm...ces beignet ont l'air délicieux une vrai tentation.

    Bjs

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszne i rzeczywiście bardzo puszyste te pączki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę długo mi rosły za drugim razem bo poszłam na zakupy :D

      Usuń
  4. Czas goni. Trzeba wkrótce smażyć pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mogę wiedzieć skąd są deski widoczne na fotkach? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deski mam pozbierane z pracy kiedy był remont. np. kawałek starych drzwi lub kawałek palety :)

      Usuń
  6. Piękne pączki z idealną obwódką:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pieknie wyrosniete! Ach az bym porwala jednego... albo dwa:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pączki. Mógłbym jej jeść bez przerwy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piękne! szkoda, że takie kaloryczne... ;)

    OdpowiedzUsuń

Print