wtorek, 26 lutego 2013

Domowy krupnik

Domowy krupnik


Składniki : 
 
  •  2 skrzydełka z kurczaka, 
  • marchew,
  •  pietruszka, 
  • cebula, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ,
  •  łyżka posiekanej natki,
  • pieprz,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  • sól. 
Przygotowanie : 
 
 Do garnka włożyć skrzydełka, marchew, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie gotować wszystko do uzyskania wywaru drobiowego. Opłukaną kaszę wrzucić do rosołu wraz z pokrojonymi ziemniakami.  Gotować 20-30 min. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię krupnik jak byłam mała mówiłam na niego szara zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą pyszną i delikatną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam krupnik w ubiegłym tygodniu, ale zdecydowanie nie nadawał się do publikacji.
    Twój prezentuje się bardzo zgrabnie :)

    OdpowiedzUsuń

Print