piątek, 15 lutego 2013

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Przepis na ciasto dostałam od koleżanki.
Jest niezwykle proste do przygotowania a na dodatek  czyści półki z resztek bakali. 
Polecam na weekend !

Składniki : 3 jabłka, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, garść rodzynek, 1 łyżka kokosu, garść kropelek czekoladowych (lub 1/2 gorzkiej czekolady), 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki mleka, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Wlej mleko i olej oraz wbij jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Do masy wrzuć wszystkie bakalie oraz pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj składniki. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka 28cm x 25 cm.

Do ciasta możesz użyć dowolnych bakali. 


11 komentarzy:

  1. Wiewiórka - bo wiewiórki też czyszczą orzeszki?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i jaka fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda, chętnie spróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...wygląda obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki są pyszne, więc ciasto z pewnością tez takie było :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też piekę podobny , dostałam od siostry taki prosty a jaki pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się piecze, pachnie w całym domu cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto roznosi niezwykły zapach po domu.
      Życzę smacznego :)

      Usuń

Print