Dziki gulasz
Bardzo aromatyczny gulasz.
Wszystko pachnie lasem.
Niezwykłe połączenie mięsa z dzika, rozmarynu, jałowca i grzybów.
Składniki :
- 1,5 kg mięsa z dzika,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka jałowca,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 6-8 szt grzybów suszonych,
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 6 szt śliwek wędzonych,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki mąki,
- bulion.
Przygotowanie :
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej bulion i wino. Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut.
O, nigdy nie jadłam mięsa z dzika. Faktycznie składniki przypominają las... ;)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym taki, nigdy nie jadłam dzika:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja i ładna stylizacja :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńREWELACYJNY :)
OdpowiedzUsuńto jest fajny przepis bo gesslerowej na dzika http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pieczony-dzik-faszerowany-wedlug-przepisu-magdy-gessler-z-kuchennych-rewolucji-w-jastrowiu_40878.html
OdpowiedzUsuńKocham mieso z dzika.Dzis robie gulasz z tego przepisu bedzie napewno przepyszny.Przed swietami kupilam calego dzika tak ze pora poszalec ☺
OdpowiedzUsuń