wtorek, 26 lutego 2013

Dziki gulasz

Dziki gulasz

Bardzo aromatyczny gulasz.
Wszystko pachnie lasem. 
Niezwykłe połączenie mięsa z dzika, rozmarynu, jałowca i grzybów.
 

Składniki :

  • 1,5 kg mięsa z dzika,
  •  2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku,
  •  1 łyżeczka jałowca, 
  • 2 gałązki rozmarynu,
  •  6-8 szt grzybów suszonych,
  •  1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
  •  2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 6 szt śliwek wędzonych,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 łyżki mąki,
  • bulion.

Przygotowanie : 

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej bulion i wino. Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut.


6 komentarzy:

  1. O, nigdy nie jadłam mięsa z dzika. Faktycznie składniki przypominają las... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym taki, nigdy nie jadłam dzika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa propozycja i ładna stylizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest fajny przepis bo gesslerowej na dzika http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pieczony-dzik-faszerowany-wedlug-przepisu-magdy-gessler-z-kuchennych-rewolucji-w-jastrowiu_40878.html

    OdpowiedzUsuń