Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem
Przepyszna wersja klasycznych pierogów.
Choć niestety przygotowuję je tylko dla siebie samej.
Przepyszne na obiad !
Składniki nadzienie : 400g szpinaku mrożonego w liściach, 150g sera feta, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.
Przygotowanie nadzienia : Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj fetę. Połącz dokładnie składniki.
Składniki ciasto : 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki ciepłego
stopionego masła.
Przygotowanie
: Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
ale pychotki :) ależ ta zieleń kusi :)
OdpowiedzUsuńAż bym zjadła takich dzisiaj!
OdpowiedzUsuńPierogi wyglądają pysznie. P.S. Chyba coś stao się ze stroną, bo wczoraj wyswietlaly sie takie czerwone numerki, a dziś nie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i robię podobne cuda. Zamiast fety daję czasem mascarpone. Szpinak ma wtedy kremowy, delikatny smak.
OdpowiedzUsuńZawsze wiem, że wchodząc na Twojego bloga trafię na przepis, który mnie zaciekawi :) Ten jest świetnym tego przykładem :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzdrowy pomysł, też robię takie pierożki, najczęściej z grzybami albo kurczakiem i ryżem:)
OdpowiedzUsuńSzpinak i pierogi, takiemu połączeniu nie mogłabym się oprzeć! :)
OdpowiedzUsuńIle pierożków wychodzi z takiej porcji jak w przepisie? Wyglądają super- chętnie spróbuję je zrobić, ale boję się że będzie ich za dużo na 2 osoby.
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńPierożków wyjdzie około 20 wszystko zależy od wielkości jakie zrobisz
ale zawsze możesz zamrozić .
Pozdrawiam,
właśnie zrobiłam pierożki z takiej porcji. wycinając je zwykłą szklanką wyszło mi ich 40 szt. Ale jakbym miała troszkę więcej farszu to było by z 5 więcej bo zostało mi trochę ciasta a fasz się skończył. Wyszły nawet dobre tylko za mało posoliłam myśląc że farsz jest doś słony z uwagi na fetę. następnym razem zrobię z większą ilością soli.
UsuńPozdrawiam