Faworki czyli chrust
Jutro już tłusty czwartek !
Macie sprawdzony przepis na faworki ?
Zapraszam.
Macie sprawdzony przepis na faworki ?
Zapraszam.
Składniki : 400g mąki pszennej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 7 żółtek, szczypta soli, kieliszek wódki.
Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy radełka (lub noża) wytnij prostokąty. Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
oooo faworki! piękne! mam taką samą paterkę :) fioletowy kolor to jest to!
OdpowiedzUsuńSmakowite faworki :) Nie ma to jak domowe chruściki :)
OdpowiedzUsuń