środa, 6 lutego 2013

Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Jutro już tłusty czwartek !
Macie sprawdzony przepis na faworki ?
Zapraszam.

Składniki : 400g mąki pszennej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 7 żółtek, szczypta soli, kieliszek wódki.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy radełka (lub noża) wytnij prostokąty. Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. oooo faworki! piękne! mam taką samą paterkę :) fioletowy kolor to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite faworki :) Nie ma to jak domowe chruściki :)

    OdpowiedzUsuń

Print