sobota, 23 lutego 2013

Domowe pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem

Domowe najlepsze !
Pierogi przygotowuję zawsze większa ilość. 
Część zamrażam i jest na szybki obiad w tygodniu.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 

Składniki nadzienie : 1 kg karczku bez kości, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 małego selera, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach, liść laurowy, ziele angielskie, 2 jajka.

Przygotowanie nadzienia : Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa. Przypraw solą, pieprzem. Wbij 2 jajka i wymieszaj całość.



5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty:) Ja się zabieram do lepienia pierożków już chyba od dwóch tygodni, i się zabrać nie mogę... Dla męża z mięsem, dla mnie i córki - ruskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, chociaż u mnie mięsne stoją poza podium: ze szpinakiem, ruskie, z kapustą i grzybami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, moje ulubione pierogi:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. ahh ostatnio robiłam <3 pyszności! am sposób aby zdobyć sprzęty kuchenne oraz wiele innych, wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymieniać na co tylko się podoba; )

    OdpowiedzUsuń

Print