Domowe eklerki z masą budyniową
Przygotowanie eklerków nie jest trudne.
Przepyszne ciasto które możesz nadziać bitą śmietaną lub masą budyniową.
Sprawdza się do kawki !
Składniki : 120g masła, 1 szklanka mąki, 4 średnie jajka, 1 szklanka wody.
Składniki masa : 6 żółtek, 600ml mleka, 0,5 szklanki cukru, 40g mąki pszennej, 40g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
: Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż
wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę
cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek
na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź.
Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do
pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij
porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do
220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się
piec.
Przygotowanie masa : Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie eklerków : Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.
Mmm nie mogłabym się oprzeć takim pysznością :)
OdpowiedzUsuńWyglada super, ale interesuje mnie ile wyjdzie z podanych składników eklerkow? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam ciepło, około 12-14 sztuk.
UsuńDziękuje bardzo za odpowiedz, w takim razie niedługo zagoszczą u mnie eklerki! :)
UsuńZawsze chciałam zrobić eklerki, pycha!
OdpowiedzUsuńmmm, bardzo apetyczne, chętnie byśmy spałaszowali z poranną kawą :)
OdpowiedzUsuńPracusiem jesteś nieziemskim!!! Podziwiam!
OdpowiedzUsuńEklerki domowe - cudne.
Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem:) Przeglądnęłam do tej pory kilka przepisów i w 95% mówiłam sobie "muszę wypróbować" :D Dlatego też zostaję na dłużej, zdecydowanie. Wspaniałe przepisy, proste, a efektowne.
OdpowiedzUsuńale pyszny pomysł:) ja robiłam eklerki ale z śmietanową masą, chętnie spróbuję wersję z masa budyniową:)
OdpowiedzUsuń...ale pysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam eklerki ;) Piękne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNo coz ciasto wyszlo tragicznie rozlewalo sie na balszce... pewnie przez jajka ktorych dodalam 4 tak jak w przepisie a powinno sie dac gora dwa maja one tylko troche rozRedzic mase...
OdpowiedzUsuń