sobota, 9 lutego 2013

Pulpety z ryżem z jednego garnka

Pulpety z ryżem z jednego garnka

Leniwa sobota ?
Zapraszam na  przepyszny obiad 
w kilka minut bez brudzenia niezbędnych naczyń.

Składniki : 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, bulion, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 2 łodygi selera naciowego, 1 bułka czerstwa namoczona w mleku, sól, pieprz, 150g ryżu, 1 papryczka chilli, olej, jajko.

Przygotowanie : W garnku rozgrzej niewielką ilość i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć drobno pokrojony czosnek, paprykę i seler . Podsmaż chwilę. Wlej pomidory, bulion i podduś całość. Wsyp ryż. Do miski wrzuć mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 15 - 20 minut mieszając co jakiś czas. Podawaj od razu. 

Bulionu powinno być tyle żeby zakrywały mięso. Ryż wchłonie całość i sos zrobi się gęsty.

5 komentarzy:

Print