Puszyste kulki mięsne
Bardzo prosta propozycja na obiad.
Możesz podać kuleczki z ulubionym sosem.
Możesz podać kuleczki z ulubionym sosem.
Składniki
: 600g fileta indyczego, 2 jajka, pieprz, sól, olej do smażenia, 2
łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
: Filet z indyka opłukaj i zmiel. Mięso wrzuć do miski. Wbij
żółtka, dodaj sól, pieprz i mąkę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na
szykowną pianę i dodaj do mięsa. Całość delikatnie połącz. W dłoniach
uformuj pulpeciki i połóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smaż
na złoty kolor.
Aby pulpety miały idealny okrągły kształt opłukaj często ręce w zimnej wodzie. Możesz delikatnie oprószyć mąką.
Takie kuleczki mogłabym jeść ciągle :)
OdpowiedzUsuńojej, ślicznusie.
OdpowiedzUsuńi ja bym mogła je non stop wcinać :]
Zmieniłabym mięso bo nie lubię indyka. Poza tym pycha:)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) takie małe i idealnie okrągłe, mistrzostwo:D
OdpowiedzUsuńŚliczne, smakowite kuleczki,robiłam podobne są naprawdę smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie pulpeciki i klopsiki - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń