poniedziałek, 18 lutego 2013

Puszyste kulki mięsne

Puszyste kulki mięsne

Bardzo prosta propozycja na obiad. 
Możesz podać kuleczki z ulubionym sosem.

Składniki : 600g fileta indyczego, 2 jajka, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie : Filet z indyka opłukaj i zmiel. Mięso wrzuć do miski. Wbij żółtka, dodaj sól, pieprz i mąkę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na szykowną pianę i dodaj do mięsa. Całość delikatnie połącz. W dłoniach uformuj pulpeciki i połóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smaż na złoty kolor.
Aby pulpety miały idealny okrągły kształt opłukaj często ręce w zimnej wodzie. Możesz delikatnie oprószyć mąką. 

6 komentarzy:

  1. Takie kuleczki mogłabym jeść ciągle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ślicznusie.
    i ja bym mogła je non stop wcinać :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmieniłabym mięso bo nie lubię indyka. Poza tym pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają:) takie małe i idealnie okrągłe, mistrzostwo:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, smakowite kuleczki,robiłam podobne są naprawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszelkie pulpeciki i klopsiki - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Print