poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto kukułka

Ciasto kukułka

Pyszne i wyjątkowo delikatne.
Wyczuwalny smak kukułek i alkoholu.
Każdemu kto lubi te cukierki ciasto przypadnie do gustu. 

Składniki biszkopt : 6 jajek, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masa : 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1L mleka, 250g cukierków kukułki, 200g miękkiego masła.

Składniki biała masa : 0,5L śmietanki 30%, 3 łyżki cukry pudru.

Dodatkowe składniki : kieliszek wódki, starta czekolada do posypania.

Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa : 0,7l mleka wlej do garnka, wsyp kukułki i na wolnym ogniu ugotuj. Mieszaj co jakiś czas aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka, wsyp budynie i wymieszaj składniki. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć mleka z budyniem i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń.

Przygotowanie białej masy : Śmietanę z cukrem puderm ubij na sztywno.

Przygotowanie ciasta kukułka : Ostudzony biszkopt przekrój na części. Każdą cześć skropl wódką i przełóż masą kukułkową. Na górę ciasta posmaruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

14 komentarzy:

  1. Ojj nie skończyłoby się u mnie na jednym kawałku takiego ciasta.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kukułki, ciasto zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto dla mojej mamy - wielbicielki kukułek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciasto:) można kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ciasto z kukułkami ale zupełnie inne. To wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Suuuuper pomysł! Ciacho wygląda obłędnie :):)
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne to ciasto! niespotykany pomysl z tymi kukułkami! koniecznie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciacho, uwielbiam kukułki:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo, co za ciekawy pomysł! Uwielbiam kukułki, chętnie skusiłabym się na kawałek ciasta! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy 1 l mleka w masie to nie jest za dużo? Nie jest on za rzadki ?

    Planuję to ciasto zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa nie była rzadka z 1L mleka, bo kukułki lekko ją zagęsciły.
      Ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobic masę z 0,7-0,8L mleka.

      Usuń
  11. jak pani to zrobila ze urusl taki wysoki biszkopt? bo mojego nie da sie przekroic na trzy czesci

    OdpowiedzUsuń

Print